Suppose u is continuous. Let (ei)i∈I be an orthonormal basis of E1 and (fj)j∈J an orthonormal basis of E2. Then
Tr(Q∣H)=i∈I∑∥u(ei)∥2=j∈J∑∥u∗(fj)∥2=i∈I∑j∈J∑(u(ei)∣fj)2.
(2) Cf. TVS, V, §4, No. 7.
For every x∈E1, we have ∥x∥2=∑i∈I(x∣ei)2, and similarly ∥y∥2=∑j∈J(y∣fj)2 for every y∈E2. Consequently,
i∈I∑∥u(ei)∥2=i∈I∑j∈J∑(u(ei)∣fj)2=j∈J∑i∈I∑(ei∣u∗(fj))2=j∈J∑∥u∗(fj)∥2.
In particular, the number ∑i∈I∥u(ei)∥2 is independent of the orthonormal basis (ei)i∈I of E1.
Set t=Tr(Q∣H). For every finite subset I′ of I, by definition
i∈I′∑∥u(ei)∥2=i∈I′∑Q(ei)≤t,
whence ∑i∈I∥u(ei)∥2≤t. Let (e1′,…,ep′) be a finite orthonormal sequence in E. This sequence can be completed to an orthonormal basis (eα′)α∈A of E1. Then
α=1∑p∥u(eα′)∥2≤α∈A∑∥u(eα′)∥2=i∈I∑∥u(ei)∥2
and, passing to the supremum over all (e1′,…,ep′), one obtains the inequality t≤∑i∈I∥u(ei)∥2. We have thus established the equality t=∑i∈I∥u(ei)∥2.
Q.E.D.
One says that u is a Hilbert–Schmidt mapping of E1 into E2 if the positive quadratic form Q:x↦∥u(x)∥2 on E1 is nuclear. When this is so, one has Q≤Tr(Q/H)⋅H, therefore u is continuous and
∥u∥≤Tr(Q/H)1/2.
Let u:E1→E2 be a continuous linear mapping. By Prop. 3, u is a Hilbert–Schmidt mapping if and only if there exists an orthonormal basis (ei)i∈I of E1 such that ∑i∈I∥u(ei)∥2<+∞. When this is so, every orthonormal basis of E1 has the same property. Moreover, if u is a Hilbert–Schmidt mapping, then so is its adjoint u∗ by virtue of the formula ∑i∈I∥u(ei)∥2=∑j∈J∥u∗(fj)∥2 (Prop. 3).
Exercises
Bourbaki puts the proof directly after the statement, so what is above is the statement and its proof together.